Idi na glavnu stranicu Dental Centar Picek

Kutak za pacijente

Promjena boje zuba u estetskoj zoni za mnoge pacijente je razlog posjet klinici specijaliziranoj  za estetsku stomatologiju.  Najčešći razlog promjene boje zuba je dentalna trauma, endodontski liječen zub ili dotrajali kompozitni ispun. No, to može biti i prirodna pojava, primjerice trojke su često najžući zubi u nizu. Promjena boje zuba je relativno čest estetski problem koji je moguće riješiti u jednom danu zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, uz minimalnu preparaciju (brušenje) zuba.
Više je opcija za korekciju estetskog dojma osmijeha. Lijep osmijeh možemo postići direktnim i indirektnim metodama, tj.

  • kompozitnim ispunima
  • potpunim keramičkim krunicama
  • estetskim ljuskama

Zašto svojim pacijentima uvijek sugeriramo ove opcije? Zato jer su potpune keramičke krunice i ljuske trajno estetsko rješenje za duži vremenski period u odnosu na unutarnje izbjeljivanje koje se nudi kao rješenje. Vidljivi dio prirodne krune zuba nadomješta se prilikom liječenja zuba (endodoncija) ovisno o tome koliko je površine zuba ostalo, najčešće krunicama. Upravo takav tretman možemo prikazati na primjeru našeg pacijenta koji je u fronti imao promjenu boje zuba koja mu je narušavala estetski izgled cijelog osmijeha.

Suradnja sa vodećim dentalnim laboratorijima i vlastiti CAD CAM sustav omogućio nam je kvalitetno i brzo visoko estetsko rješenje za pacijenta u samo jednom danu. Uz predanost našeg dr.sc. Pavla Piceka dr.med.dent i vrsnog dentalnog laboratorija zubna krunica je potpuno prilagođena pacijentu kako bi njegov osmijeh bio što prirodniji. Zahvat je za pacijenta bio u potpunosti bezbolan.

Iako su naši zubi najčešće bijele boje, nijanse mogu znatno varirati i bitno utjecati na estetski dojam. Većinu diskoloracija je moguće ukloniti suvremenim stomatološkim zahvatima i popraviti ukupan estetski dojam. Ako ste primijetili promjene na zubu važno je reagirati, čim bude moguće dogovoriti svoj termin kod stomatologa kako biste što prije detektirali problem i što je još važnije, spriječili eventualne posljedice upalnih procesa.

Tijekom trudnoće može se pojaviti osjetljivost zubi, a saznanje da i druge trudnice pate od istih simptoma moglo bi biti pomalo utješno.
Hormoni u trudnoći mogu zapravo utjecati na način na koji vaše tijelo reagira na bakterije, što može dovesti do parodontalne infekcije, bolnih zubi i desni. Vaše tijelo radi prekovremeno da bi podržalo i vas i vašeg mališana, što rezultira povećanim protokom krvi u tijelu. Ovaj povećani protok krvi može uzrokovati natečene desni koje su osjetljive na dodir. Topla i hladna hrana mogu stoga potaknuti tu osjetljivost, čak i ako je nikada ranije niste iskusili, no uz dodatnu njegu i pažnju, možete osmijeh održati zdravim tijekom tih devet mjeseci.
Tijekom trudnoće zubi i desni trebaju posebnu pozornost. Redovito pranje zubi dva puta dnevno, međuobroci jednom dnevno, uravnotežena prehrana i redovita posjeta stomatologu pomoći će u smanjenju dentalnih problema koji prate trudnoću. Ograničite dnevni unos slatkih ili škrobnih zalogaja. Pijte manje slatkih pića i jedite manje slatkiša. Gazirana pića i slatkiši mogu uzrokovati karijes. Jedite više voća i povrća. Potreban vam je kalcij za zube i kosti bebe. Kalcij se može naći u mlijeku, siru, suhom grahu i lisnatom zelenom povrću.

Za neke žene jutarnja je mučnina glavni simptom trudnoće. Uz mučninu dolazi i dodatna kiselina koja, ako je ostane u ustima, može nagrizati vaše zube. Svakako isperite usta vodom ili fluoridnim sredstvom za ispiranje usta, kako bi nivo kiseline bio pod nadzorom.
Suha usta u trudnoći mogu povećati rizik od problema poput karijesa i infekcija stoga pijte veće količine vode da biste ostali hidrirani i koristite žvakaću gumu (sa xylitolom - jedino sladilo koje bakterije ne metaboliziraju i stoga ne može nastati karijes) kako biste poboljšali proizvodnju sline.
Bez obzira na simptome koje imate tijekom trudnoće, uvijek biste trebali voditi brigu o svojim zubima dobrim navikama koje uključuju redovito pranje zubi i četkanje mekanom zubnom četkicom kako biste osigurali održavanje zdravih zubi i desni tijekom trudnoće. Redovite kontrole kod stomatologa otklonit će sve brige.

Prvi pregled osnova je svake pravilno postavljene dijagnoze, a time i terapije. Iz tog razloga on zahtijeva vrijeme, znanje, iskustvo i dijagnostiku te prvom pregledu u našoj ordinaciji pridajemo veliku važnost, pa tako i vrijeme. Donosimo vam detaljne korake prvog pregleda u našoj klinici.

  1. Kada pacijent dođe na svoj dogovoreni termin, snimi se ortopantomogram (rentgenska panoramska snimka čeljusti) na kojem se može vidjeti stanje svih zuba, te gornje i donje čeljusti. On prikazuje pravo stanje zubi, svih vidljivih i nevidljivih dijelova stoga je osnova za planiranje terapije. Postupak snimanja traje do 30 sec, a snimak je vidljiv odmah.
  2. Zatim pristupamo detaljnom pregledu usne šupljine. Tijekom pregledavanja zubi koristimo i intraoralnu kameru kako bi pacijentu jasno prikazali i objasnili stanje koje nalazimo. Bitno je naglasiti kako tijekom pregleda obraćamo pozornost na zdravlje svih zuba i sklad cijelog stomatognatnog sustava, a ne samo na trenutno bolno područje. Drugim riječima, predloženi plan terapije baziramo na tome da preveniramo manje probleme da postanu veći što u konačnici znači i skuplja liječenja. Usmjereni smo na rješavanje onog što pacijenta smeta, no u prijedlog plana terapije uvijek uključimo i situacije kojih pacijent možda nije bio svjestan, ali dugoročno mogu imati utjecaj na njegovo zdravlje. Pacijentu objasnimo uzroke eventualnih patoloških promjena, kao i pristup liječenju istih.
  3. Potom digitalnim intraoralnim skenerom (CAD/CAM tehnologija) snimimo sve zube gornje i donje čeljusti kako bismo mogli izraditi studijske modele i započeti bilo koju terapiju.
  4. Osim za intraoralne fotografije, naša je ordinacija opremljena i suvremenom profesionalnom foto opremom koju koristimo tijekom svakog prvog pregleda. Nakon što se uslika (snimi) standardizirani set fotografija, s pacijentom analiziramo sve podatke dobivene ortopanom, kliničkim pregledom, scan-om i fotografijama.
  5. U razgovoru s pacijentom, slušamo njegove želje i primjedbe, te predlažemo optimalno rješenje s financijskim planom i vremenskim okvirom izvedbe planirane terapije.

Na prvom pregledu pacijent će dobiti odgovore na sva željena pitanja, te ponosno naglašavamo kako iz ordinacije nitko ne izlazi s upitnicima iznad glave. Dogovorite svoj pregled još danas, kontaktirajte nas na broj telefona +385 99 3211 964 ili na info@dentalcentarpicek.hr.

 

Politika kolačića i prikupljanje osobnih podataka putem internet stranice
Putem ove stranice, www.dentalcentarpicek.hr ne prikupljamo nikakve osobne podatke korisnika, ne postavljamo „kolačiće“ kako vlastite tako ni kolačiće trećih strana npr. Google Analytics ili Facebook.
Brisanje osobnih podataka (pravo na zaborav)
Korisnik ima pravo u bilo kojem trenutku zatražiti brisanje osobnih podataka (pravo na zaborav). Korisnik to može učiniti zahtjevom na email adresu dpo@dentalcentarpicek.hr i podaci će biti izbrisani unutar trideset dana ukoliko nisu potrebni za realizaciju tekuće usluge ili nakon realizacije usluge zatražene od strane korisnika. Korisnik ima mogućnost podnošenja zahtjeva za brisanje u svakoj obavijesti koju primi od Dental centar Picek putem maila odnosno može poslati e-mail poruku na email adresu dpo@dentalcentarpicek.hr u kojoj navodi da se njegovi osobni podaci izbrišu. Općenito, za sva pitanja povezana s obradom vaših osobnih podataka ili ostvarivanje svojih prava na zaštitu osobnih podataka slobodno nas kontaktirajte.
Kontakt: dpo@dentalcentarpicek.hr; Maksimirska 112a, 10 000 Zagreb; +385 1 2300 123
Pravo na prigovor
Ako unatoč svim poduzetim mjerama za zaštitu osobnih podataka smatrate da imate osnove za prigovor, javite se na email adresu dpo@dentalcentarpicek.hr. Naravno imate pravo na prijavu nadzornom tijelu Agencije za zaštitu osobnih podataka.
Obavijest o načinu podnošenja prigovora potrošača
Obavještavamo cijenjene potrošače da svoje prigovore na kvalitetu naših usluga mogu dostaviti u pisanom obliku na slijedeću adresu: dpo@dentalcentarpicek.hr